Support / Ofte stilte spørsmål / Manuelle rullestoler

Manuelle rullestoler

Vi fant svar på:

Totalbredden på rullestolen kan du finne i brukerveiledningen. Viktige faktorer å vite er setets bredde og hvilken cambring du eventuelt har på din stol. Dette har å gjøre med hvilken vinkel du har på plassering av drivhjulene. Totalbredden på stolen vil øke med 80 mm ved en cambringsgrad på 6 grader i forhold til en stol uten cambring. 

Det kommer veldig an på hvor ofte den benyttes, hvor du benytter den, hvor ofte du selv vasker og vedlkeholder den og hvor den lagres når den ikke brukes. Med normalt godt vedlikehold anbefales det å ha service ca 1 gang per år. Oftere dersom du  benytter den hardt hver dag.

Produkter som eies av NAV følger deres rutiner og praksis for service og vedlikehold.

Se i brukerveiledningen for råd om renhold og vedlikehold av rullestolen. 

En aktiv rullestol er en fellesbetegnelse på stoler som er lette i vekt og beregnet for aktive brukere som har styrke i overkroppen og armene til å kjøre stolen selv. En allround stol er ofte en stol som er beregnet på brukere som kjører noe selv og som også får hjelp ved kjøring. Som oftest er allroundstolene sammenleggbare(kryssramme) og har høyderegulerbare kjørehåndtak. Allroundstolene er ofte noe tyngre enn aktivstolene. 

Dette er en benevnelse på typer rullestoler som er svært lette i vekt og passer godt for personer som er aktive og kjører rullestolen selv. Innenfor denne gruppen av rullestoler finner du varianter av stoler som f.eks. fastrammestoler og kryssrammestoler som igjen har ulike egenskaper. Eksempler på aktivstoler fra Quickie er Helium, Krypton, Xenon2 og Impera.

Dette er rullestoler som ikke kan legges sammen slik en kryssrammestol kan. Fordelen med fastrammestoler er at de er mer stødig, færre bevegelige deler og er faste under kjøring. De er ofte også mye lettere i vekt enn kryssrammestoler. Se stolene Quickie Helium og Quickie Krypton. 

Dette er rullestoler som er bygget opp med et kryss i rammen og som derfor lar seg folde sammen. Dette gir mange fordeler f.eks. ved reiser eller ved lagring av stolen da den tar mindre plass. Typiske stoler med kryssramme er Quickie Xenon2 og Quickie Life innenfor aktive rullestoler og Breezy Exigo 20 og Breezy Rubix2 er kryssrammestoler innenfor gruppen allroundstoler. 

Dette er typisk en kryssrammestol med benstøtter som ikke kan tas av. Eksempler på aktive kryssrammestoler med fast front er Quickie Life FF eller Quickie Krypton FF.

Ja, vårt Built-4-Me team kan hjelpe med individulle tilpasninger dersom du har behov som ikke kan dekkes med standard produktvalg og tilbehør. Dette må gjennomgås grundig sammen med din terapeut for at mål og funksjoner skal bli slik du har behov for. Ta kontakt med din terapeut som vil kunne gjøre avtale med vår salgsrepresentant i ditt fylke. 

Dette er betegnelsen på en rygg som kan innstilles ved hjelp av flere velcrobånd som sitter i ryggrørene. Over disse båndene sitter et ryggtrekk som skjuler båndene. 

Ja, det kan man. Våre Jay J3-rygger har et snedig festesystem som gjør at de lett tas av og på stolen når den skal legges sammen. 

En rullestol under betegnelsen komfort er en rullestol som er beregnet på brukere som har behov for mye hvile og derfor sitter i stolen i lengre perioder av gangen. Derfor har disse stolene spesielt gode sitteenheter som kan tilpasses den enkeltes behov for støtte og trykkavlastning. Stolen kan også tiltes og har som oftest lengdekompenserende benstøtter, gode armlensputer og hodestøtte. I vårt sortiment finner du Breezy Cirrus G5 og Nuage som begge har egne, spesielle egenskaper.

Det første du bør finne frem til er serienummeret på ditt produkt. Dette er nøkkelen til å få riktig del ved bestilling hos oss. Du har sannsynligvis mottatt ditt produkt fra NAV Hjelpemiddelsentral og det er også de som må legge inn bestillingen på reservedelen. Beskriv delen du trenger (eventuelt også ta et bilde) og oppgi produktets navn og serienummer når du kontakter Hjelpemiddelsentralen. Da har du lagt et godt grunnlag for å motta riktig del. 

Den enkleste måte å få korrekte mål på er å benytte et skyvelær, men et målebånd fungerer også. 
På skjemaene på NAV's sider er det oppgitt hvilke mål man skal ta. Du kan også se på denne videoen som er på hjemmesidene til HMS i Trondheim:
Trondheim kommune har i samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentral Sør-Trøndelag laget en film på cirka tre minutter som viser hvordan du tar riktige mål for å finne egnet rullestol. 

Tilbehør kan du finne flere steder. Den beste oversikten med bilder finner du i tilbehørskatalogen for de ulike stolene som er på kontrakt med NAV. Det finnes nå 3 kataloger: Quickie/Zippie-tilbehør, Breezy-tilbehør og Levo-tilbehør.  I tillegg kan du finne artikkelnumre på bestillingsskjemaet til hver enkelt stol. Det finnes lenker på hvert produkt under manuelle rullestoler. Et tredje alternativ er å velge Tilbehør aktivstoler under Quicke manuelle rullestoler på hjemmesiden. Her ser du utvalg og bilder, men ikke artikkelnummer. Dersom du er ute etter å erstatte en del på ditt produkt vil det være best å åpne delekatalogen. Dette er en online katalog som oppdateres jevnlig.

Dette er betegnelsen vi bruker på stoler som passer mange brukere og som gjerne er sammenleggbar og har muligheter for å tilpasses med ulike rygger, armlener, benstøtter og fotplater. De er også gjerne utstyrt med høyderegulerbare kjørehåndtak slik at man kan få hjelp ved kjøring. Våre allroundstoler har varemerket Breezy og her finner du bl. a. Breezy Exigo 30, Breezy Emineo og Breezy Rubix2. 

       
  • 1
  •  
  • 2
  •