Sitte & Stå / JAY / Puter

Sitteputer

For å opprettholde den optimale sittestillingen over tid med minst mulig bruk av krefter, er stabilitet en avgjørende faktor. Stabilitet ytes fra baksiden via rullestolens rygg og fra undersiden gjennom rullestolputen. Jay sitteputer gir deg en svært stabil base som yter tilpasset støtte til bekkenet. Jay sitteputer er enkle i bruk og krever lite vedlikehold. JAY - Det Enkle Valget!

Ser du etter Jay Rygger?

JAY Basic Cushion

JAY Basic Cushion Sittepute

Enkel og komfortabel sittepute for personer med lav risiko for trykksår

 • Vinner og eneste produkt i Delkontrakt 1. Enkel sittepute.
JAY Easy Visco Cushion

JAY Easy Visco Cushion Sittepute

Komfort og posisjonering for personer med moderat risiko for trykksår

 • Vinner i Delkontrakt 2 - Sittepute som ikke kan innstilles – lav modell
JAY Easy Fluid Cushion

JAY Easy Fluid Cushion Sittepute

God trykkfordeling og stabilitet for brukere med moderat til høy risiko for trykksår

 • Nr.2 i Delkontrakt 2: Sittepute som ikke kan innstilles – lav modell
JAY Balance Cushion Deep Contour fluid

JAY Balance Cushion Deep Contour fluid Sittepute

Gir balanse mellom trykkavlastning, komfort og stabilitet. Balance Cushion Deep Contour fluid har oljepad i setebrønnen.

 • Nr.4 i DK3-Sittepute som ikke skal innstilles - høy modell
JAY J2 Cushion

JAY J2 Cushion Sittepute

Stabil rullestolpute for brukere med høy risiko for trykksår

 • Nr. 2 i Delkontrakt 8: Sittepute som gir god støtte under forflytning
 • Nr. 6 i Delkontrakt 7: Sittepute for posisjonering uten bruk av pumpe
JAY J2 Cushion DC

JAY J2 Cushion DC Sittepute

Stabil sittepute som tilbyr god posisjonering og støtte under forflytning, for brukere med svært høy risiko for trykksår

 • Nr. 4 i Delkontrakt 8: Sittepute som gir god støtte under forflytning
 • Nr. 7 i Delkontrakt 7: Sittepute for posisjonering uten bruk av pumpe
JAY Xtreme Active Cushion standard

JAY Xtreme Active Cushion standard Sittepute

Flat og stabil sittepute for aktive brukere med høy risiko for trykksår

 • Nr. 1 i Delkontrakt 8: Sittepute som gir god støtte under forflytning
JAY Balance Cushion Fluid

JAY Balance Cushion Fluid Sittepute

Gir balanse mellom trykkavlastning, komfort og stabilitet. Balance Fluid har oljepad i setebrønnen.

 • Nr. 3 i Delkontrakt 8: Sittepute som gir god støtte under forflytning
JAY Xtreme Active Cushion large

JAY Xtreme Active Cushion large Sittepute

Flat og stabil sittepute for aktive personer med høy risiko for trykksår

 • Nr. 5 i Delkontrakt 8: Sittepute som gir god støtte under forflytning
JAY Balance Cushion Cryo fluid

JAY Balance Cushion Cryo fluid Sittepute

Revolusjonerende teknologi - virker avkjølende!

 • Verdens første aktivt kjølende sittepute!
JAY Balance Cushion Air S

JAY Balance Cushion Air S Sittepute

Den perfekte balansen mellom trykkavlastning, komfort og stabilitet.

JAY Balance Cushion Air D

JAY Balance Cushion Air D Sittepute

Den perfekte balansen mellom trykkavlastning, komfort og stabilitet.

JAY GS Cushion

JAY GS Cushion Sittepute

Stabil, pute med tilpasningsmuligheter tilpasset barn og unge med behov for trykkavlastning

JAY J2 Cushion Plus

JAY J2 Cushion Plus Sittepute

Stabilitet, trykkfordeling og posisjonering for den bariatriske brukeren.

Ofte Stilte Spørsmål

"C" står for "curved" (buet) og "F" står for "flat". En C-pute har buet bunn og egner seg i rullestoler med "hengekøyesete" (vanlig på manuelle rullestoler). F-putene har flat bunn og egner seg i rullestoler med plansete (vanlig på komfortrullestoler og elektriske rullestoler). En F-pute kan kompletteres med en innleggsplate dersom den skal brukes i rullestol med hengekøyesete.

Posisjonering er den kliniske prosessen det er å sørge for at en person med nedsatt funksjonsevne oppnår optimal kroppsstilling, støtte og stabilitet. Posisjonering kan ta for seg sittende, liggende eller stående stilling. Målet er å bidra til at hver enkelt person får best mulig kvalitet i hverdagen, samt slipper å bruke sine krefter på å opprettholde stillingen. 

Trykksår skyldes langvarig trykk mot et hudområde over et benfremspring. Trykket gjør at blodsirkulasjonen til området blir dårlig, noe som fører til at underhudsfett og muskler "dør", og det dannes sår i huden. Huden er kroppens ytre beskyttelse og det er svært viktig å unngå trykk som vil kunne resultere i sår. Et første tegn på trykksår er rødlig hud. Kontroller huden din ofte. Dersom du mistenker at sår kan oppstå, må du kontakte din lokale terapeut for en vurdering av sitteputen og ryggen i rullestolen. Husk at dersom du har hatt trykksår tidligere, skal du alltid vurderes i forhold til høy risiko for trykksår.

Jay J3-rygger har festebraketter som passer svært mange rullestoler, både våre egne rullestoler og rullestoler fra andre leverandører. Ryggene kan monteres på både manuelle og elektriske rullestoler. Ta kontakt med din terapeut dersom du har behov for en tilpasset fast rygg i din rullestol. 

I forbindelse med at du fikk utlevert rullestolen var du i kontakt med en kontaktperson i kommunen. Vedkommende er den rette å oppsøke dersom du har behov for hjelp til å tilpasse rullestolen. Spesielt ergoterapeuter og fysioterapeuter har god kunnskap om riktig sittestilling. Ved behov kan NAV Hjelpemiddelsentral kontaktes for ytterligere bistand. Dere kan også kontakte oss i Sunrise Medical for tips, hjelp og evt forslag om alternative løsninger.

 1 2 3 4 5 
Valg av riktig rullestolpute!
Valg av riktig pute til rullestolen er meget viktig for den enkelte bruker. Faktorer som bidrar til økt risiko for trykksår er: Trykk, tid, fukt, varme, skyvning, forflytning, dårlig vektskifte, materiale og form som det må tas hensyn til.
Rullestolputens stabilitet er viktig for å kunne fordele trykket effektivt; Putens anatomiske form og konsistens / fasthet gir god stabilisering og trykkfordeling: Puten stabiliserer bekkenet sideveis (i frontalplanet) og begrenser bakover tipping av bekkenet (i sagittalplanet).
Puten må også ha tilstrekkelig høyde for å sikre at sittebeinsknutene kan synke helt ned i puten og fortsatt ha tilstrekkelig trykkavlastende materiale under sittebeinsknutene. Se Jay J2 DC (dyp) ved behov for en pute med god høyde. 
 
Puten må ha et trykkavlastende materiale, som gir brukeren god nok trykksårforebygging. Putene kan inndeles i dynamiske og statiske puter.
En dynamisk pute beveger seg med bruker og fordeler trykket helt jevnt uten mottrykk. En statisk pute former seg etter bruker i varierende grad, men gir alltid mottrykk mot huden.
Olje og luft (dynamisk) velges når brukeren er i faresonen for å kunne utvikle trykksår. Skum og visco-elastisk skum (statisk) velges når brukeren har liten risiko for å utvikle trykksår.

Eksempler på dynamisk pute:
Jay Balance, Jay Xtreme Active, Jay J2 dyp, Jay J2, Jay Easy, Jay GS.

Eksempler på statisk pute: Jay Basic og  Jay Easy Visco.
 
Når skal jeg velge olje og når skal jeg velge luft?
Jay puter med luft kan velges til brukere som selv kan tilpasse, eller der omsorgspersonen kan tilpasse korrekt luftmengde. Det er bedre med for mye luft, enn for lite! Daglig testing av luftmengde er påkrevet.
Jay puter med oljemasse bør velges til de aller fleste. Oljemassen er selvjusterende, tilpasser seg brukeren og er meget brukervennlig. Dette gjør puter med oljemasse til et meget trygt valg!
 
Sitteputens utforming er også viktig:
Flat putefront er svært viktig for den aktive brukeren for å sikre en trygg forflytning og tilrettelegge for vektskifte.  En flat pute i front vil hindre «subbeforflytning» og minske trykksårfaren.  I Jay sortimentet passer Xtreme Active og Jay J2 meget godt til aktive brukere.  
 
Puter med integrerte bensamlere og bendeler gir god støtte for lårene, men er ikke designet for brukere som aktivt skal flytte seg inn- ut av rullestolen.