Support / Ofte stilte spørsmål / Sitteputer og rygger

Sitteputer og rygger

Vi fant svar på:

"C" står for "curved" (buet) og "F" står for "flat". En C-pute har buet bunn og egner seg i rullestoler med "hengekøyesete" (vanlig på manuelle rullestoler). F-putene har flat bunn og egner seg i rullestoler med plansete (vanlig på komfortrullestoler og elektriske rullestoler). En F-pute kan kompletteres med en innleggsplate dersom den skal brukes i rullestol med hengekøyesete.

Posisjonering er den kliniske prosessen det er å sørge for at en person med nedsatt funksjonsevne oppnår optimal kroppsstilling, støtte og stabilitet. Posisjonering kan ta for seg sittende, liggende eller stående stilling. Målet er å bidra til at hver enkelt person får best mulig kvalitet i hverdagen, samt slipper å bruke sine krefter på å opprettholde stillingen. 

Trykksår skyldes langvarig trykk mot et hudområde over et benfremspring. Trykket gjør at blodsirkulasjonen til området blir dårlig, noe som fører til at underhudsfett og muskler "dør", og det dannes sår i huden. Huden er kroppens ytre beskyttelse og det er svært viktig å unngå trykk som vil kunne resultere i sår. Et første tegn på trykksår er rødlig hud. Kontroller huden din ofte. Dersom du mistenker at sår kan oppstå, må du kontakte din lokale terapeut for en vurdering av sitteputen og ryggen i rullestolen. Husk at dersom du har hatt trykksår tidligere, skal du alltid vurderes i forhold til høy risiko for trykksår.

Jay J3-rygger har festebraketter som passer svært mange rullestoler, både våre egne rullestoler og rullestoler fra andre leverandører. Ryggene kan monteres på både manuelle og elektriske rullestoler. Ta kontakt med din terapeut dersom du har behov for en tilpasset fast rygg i din rullestol. 

I forbindelse med at du fikk utlevert rullestolen var du i kontakt med en kontaktperson i kommunen. Vedkommende er den rette å oppsøke dersom du har behov for hjelp til å tilpasse rullestolen. Spesielt ergoterapeuter og fysioterapeuter har god kunnskap om riktig sittestilling. Ved behov kan NAV Hjelpemiddelsentral kontaktes for ytterligere bistand. Dere kan også kontakte oss i Sunrise Medical for tips, hjelp og evt forslag om alternative løsninger.

Ja, på samme måte som andre saker du skal bruke utendørs når det er kaldt, bør du ha sitteputen din innendørs når det er kaldt ute. Oljepaden i puten skal sørge for at du får god posisjonering og trykkfordeling og dette vil fungere best om puten oppbevares i romtemperatur. 

Det er flere fordeler, blant annet god støtte og stabilitet til den sittende stillingen, konsekvent støtte over tid, bedre trykkfordeling og økt komfort. Generelt kan vi si at ved å bruke en fast rygg, vil du bruke mindre krefter på å opprettholde sittestillingen, og kan dermed bruke kreftene på andre aktiviteter.

Ja, Jay rygger fra og med høyde 42cm er kollisjonstestet og godkjent i henhold til ISO 16840-4 «Wheelchair seating – Part 4: Seating systems for use in motor vehicles». Denne testen gjelder sittesystemer som monteres på rullestoler som er kollisjonstestet og godkjent i henhold til ISO 7176-19 «Wheelchairs – Part 19: Wheeled mobility devices for use as seats in motor vehicles». Kombinasjonen av Jay-rygg på en rullestol som er kollisjonstestet og godkjent i henhold til ISO 7176-19 vil derfor være godkjent for bruk som passasjersete i kjøretøy.

Ja, Jay-rygger fra og med høyde 42cm er forberedt for montering av hodestøtte. Du finner et rikholdig utvalg av løsninger for posisjonering av hodet i vårt sortiment av Whitmyer hodestøtter.

Alle Jay-putene i vårt sortiment kan leveres med mikroklimatisk trekk som standard, for optimal luftsirkulasjon og sunn hud. Ved utfordringer med inkontinens anbefaler vi å benytte et elastisk inkontinenstrekk på sitteputen. Inkontinenstrekket vil redusere luftsirkulasjonen, men gjør det vesentlig enklere å holde puten ren. Alle Jay sitteputer i vårt sortiment kan leveres med inkontinenstrekk. Vi anbefaler ikke å benytte kladd oppe på sitteputen da dette vil redusere de trykksårforebyggende egenskapene til sitteputen.

Både luft og olje er gode trykksårforebyggende midler og kan benyttes av personer med høy risiko for trykksår. Luft er et lett materiale og bidrar til at sitteputen kan ha en lavere vekt. Luft varmes lett opp og puten kan fint benyttes selv om den har ligget ute i bilen en vinternatt. Sitteputer med luft må ofte stilles inn til personen som skal bruke sitteputen, og det er viktig med jevnlig kontroll og vedlikehold av luftmengden for å sikre optimale trykkfordelende egenskaper. En oljepad er selvjusterende og trenger derfor ikke å stilles inn til før bruk. I tillegg krever ikke oljepad vedlikehold utover vanlig renhold.

Nei, Jay oljepad trenger ikke å «knas opp», den trenger ikke annet vedlikehold en jevnlig renhold. Oljepaden vil forme seg etter kroppen og beholde sin form etter at personen at forflyttet seg bort fra puten. Det skader selvfølgelig ikke å klemme materialet til en annen fasong, puten vil tilpasse seg kroppsfasongen igjen når du setter deg på puten.

Når vi sitter, vil alltid kroppen søke etter stabilitet for å unngå å bruke mer krefter enn nødvendig på å sitte. Stabilitet henter vi fra underlaget, fra ryggstøtten og fra plassering av kroppen. Ved å plassere ulike ledd i ytterstillinger, låser vi ulike bevegelser og henter stabilitet. Slike ytterstillinger er sjelden gunstig for sittestillingen, aktivitetsmuligheter eller generell helse. Ved å hente stabilitet fra sitteputen og ryggstøtten vil kroppen oppleve å kunne opprettholde en optimal sittestilling med minst mulig bruk av krefter. Kreftene du sparer kan benyttes til andre aktiviteter i dagliglivet.

Dersom du er ute etter den aller letteste ryggen skal du velge Jay J3 Carbon-ryggen. Denne får du i flere høyder, så det er sannsynlig at du finner en som vil passe ditt behov. 

JAY Balance med Cryo Fluid har fordeler både på sommeren og vinteren. På sommeren utsettes huden for ytterligere risikofaktorer, som høy utetemperatur, noe som medfører mer fukt og svette. Det er derimot ingen forskjell i vår hudtemperatur på sommeren og vinteren. Ifølge flere studier, er risikoen for trykksår redusert når hudtemperaturen senkes.  

       
  • 1
  •  
  • 2
  •